Tipuri diferite de macarale sau cum alegi macaraua potrivita pentru sarcina ta

Tipuri diferite de macarale sau cum alegi macaraua potrivita pentru sarcina ta

Utilitate, specificatii - cum să alegeți macaraua potrivită pentru santierul dumneavoastra

Șantierele de construcții sunt probabil cel mai potrivit loc pentru a vedea diferite tipuri de macarale pentru construcții; Aceste utilaje gigant necesită numeroase echipamente pentru a executa sarcinile de ridicare sau coborare greutati mari si voluminoase cu rapiditate și precizie. Unele dintre cele mai comune utilaje observate în jurul șantierelor sunt macaralele turn și macaralele montate pe camion care se mai numesc si automacarale 

Utilizări, specificatii, montaj și cum să selectezi macaraua potrivită pentru nevoile tale

Șantierele de construcții sunt probabil cel mai bun loc pentru a vedea diferite tipuri de echipamente și macarale pentru construcții; ele necesită numeroase utilaje pentru a efectua sarcinile complicate cu rapiditate și precizie. Unele dintre cele mai comune utilaje observate în jurul șantierelor sunt macaralele turn și macaralele montate pe camion.

Macaralele sunt utilaje de nelipsit pe șantierele de construcții, ajutând muncitorii în activitățile de manipulare a materialelor, sporind eficiența si crescand gradul de siguranta in lucru cu greutati la inaltime. Macaralele au devenit populare și au ajutat la dezvoltarea rapidă a proiectelor și industriilor, la nivel global.

În trecut, lucrările de construcție se bazau pe cea mai simplă metodă de ridicare a încărcăturilor, folosind un scripete și o frânghie. Deși tehnica s-a dovedit utilă, oferă doar o capacitate și o autonomie de greutate limitate. În plus, este obositoare și lentă. În zilele noastre, este încă utilizată în proiecte de construcții mici, dar serviciile de închiriere camion cu brat de macara câștigă popularitate inclusiv la noi in tara.

Camion cu brat de macara

Mai mult, potențialul și limitările acestei tehnologii de bază au inspirat industriile să dezvolte macaraua. Aceasta a dus la crearea diferitelor tipuri de macarale pentru a desfășura o gamă mai largă de activități. Prin dezvoltarea mai multor game de macarale, pretul de cumparare a scazut in timp si a crescut randamentul. Extinderea gamei și capacității acestora a permis o eficiență sporită a muncii. Acum, macaralele sunt prezente pe scară largă în majoritatea domeniilor de lucru, de la construcții, industrie și porturi, la activități la scară mică.

Dacă intenționați să cumpărați sau să închiriați o macara, trebuie să luați în considerare mai mulți factori, cum ar fi resursele, finanțele, aplicațiile, inaltimea de lucru, raza laterala, precum si particularitatile  disponibilitatea etc. Poate fi o decizie cu adevărat stresantă și complicată pentru întreprinzători.

Închirierea unei macarale este o opțiune populară și rentabilă. Dar, înainte de închiriere, trebuie să identificați cea mai potrivită macara pentru nevoile dvs. din numeroasele tipuri de macarale existente. Daca nu detineti destule informatii legate de macaraua potrivita, solicitati ajutorul unor specialisti.

În primul rând, vă sugerăm să treceți prin următoarele trei întrebări despre macaralele pentru construcții pentru câteva cunoștințe de bază. Dacă știți deja acest lucru, săriți-l și treceți la lista cu diferitele tipuri de macarale.


Informații despre Macarale pentru Construcții

O sa pornim de la definitia macaralei. Ce este o macara?

O macara este un echipament folosit în principal pentru ridicarea materialelor. Macaraua poate ridica obiecte mari, voluminoase si grele sau sarcini supradimensionate la înălțimi pe care echipamentele standard de ridicare nu le pot atinge, motiv pentru care veți vedea de obicei o macara pe fiecare șantier de construcții pentru clădiri cu mai multe etaje.

Macaraua este echipată cu un cablu metalic de de ridicare, cabluri de sârmă (sau lanțuri) și scripeți pentru a susține greutatea sarcinii. Există două categorii de macarale: (1) macarale fixe, manevrabile pe orizontală sau verticală, dar fixate pe sol și (2) macarale mobile, care se deplasează și uneori pot fi utilizate pentru transportul materialelor de construcții dintr-un loc în altul.

Tehnologia modernă se îmbunătățește continuu; poate înlocui metodele tradiționale existente. Producătorii populari de macarale se concentrează acum pe macaralele electrice alimentate cu energie electrică în loc de combustibil, făcându-le astfel și mai rentabile.

Macaralele electrice au schimbat industria construcțiilor, prezentând mai multe caracteristici și avantaje. Ele sunt, de asemenea, una dintre soluțiile pentru un mediu mai ecologic, majoritatea proiectelor având cerințe din ce în ce mai stricte pentru sustenabilitatea mediului.

Experții estimează că macaralele electrice vor domina industria construcțiilor în decurs de un deceniu, considerând că vor înlocui macaralele actuale din punct de vedere al capacității și al prețului.

Principiul de functionare al macaralei

Macaraua foloseste un mecanism simplu – un scripete cu o frânghie și o pârghie pentru a îl controla. Operatorul de macarale trebuie să fie instruit profesional pentru a opera o macara de construcție și pentru a înțelege mecanismul de echilibrare legat de greutatea sarcinilor.

Un operator de macara cu experiență trebuie să aibă setul adecvat de abilități pentru a executa corect diferite funcții precum ridicarea, mișcarea și echilibrarea obiectelor și a materialelor de construcție. Macaragiul are voie sa manevreze o macara, doar daca detine autorizatie speciala de manevrant macarale - autorizatie care se obtine in urma unei scolarizari incheiate cu proba teoretica si practica.

Macaralele pe care le vedem astăzi sunt foarte moderne și echipate cu cea mai recentă tehnologie pentru a îndeplini cu precizie sarcini și a evita accidentele. Unele dintre aceste tehnologii includ camere, senzori - limitatori, contragreutăți și comenzi mai accesibile.

Care este cea mai mare macara din lume?

S-ar putea să credeți că macaralele pe care le vedeți în jurul orașului sunt deja cele mai înalte macarale, dar răspunsul este nu. Macaralele sunt adesea ridicate la 30-60 de metri înălțime, dar cea mai mare macara din lume are 250 de metri înălțime. Numele său este „Big Carl” și se găsește în Canada. Această macara poate efectua ridicări enorme pe șantiere extinse.

Cea mai puternica macara din lume este numita Big Carl. Aceasta macara gigant este construita de firma de inchirieri macarale Sarens din Bruxelles - Belgia, o companie belgiană de macarale. Această macara poate muta pana la  5000 de tone într-un singură manevră.

Există 16 tipuri de macarale care sunt utilizate în mod obișnuit în șantiere și porturi. Aceste macarale pot fi clasificate fie mobile, fie fixe. Iată o listă cu principalele categorii de macarale și diferite macarale de construcție pentru fiecare categorie.

Categorii de macarale pentru construcții

A. Macarale Mobile

 1. Macara Montată pe Camion
 2. Macara pe Șenile (Crawler Crane)
 3. Macarale pentru Teren Accidentat
 4. Macara Plutitoare
 5. Macara Telescopică
 6. Macara cu punte de transport Carry Deck
 7. Macara Pentru Toate Tipurile de Teren (All-terrain)
 8. Macara Spider
 9. Macara pe pneuri
 10. Automacara telescopica
 11. Macara forestiera

B. Macarale Fixe

 1. Macara Turn
 2. Macara Self-folding
 3. Pod Rulant (Macara Overhead) 
 4. Macara cu Auto Nivelare (Macara Level-luffing)
 5. Macara Feroviară
 6. Macara de Manipulare în Vrac
 7. Macara Hammerhead

Macarale mobile

Macaralele mobile se pot deplasa, o caracteristică excelentă pentru o macara de construcție. Cu toate acestea, doar câteva dintre acestea pot călători pe drum spre santiere, în timp ce altele necesită transport special. Acestea sunt manevrabile în jurul santierului și reglabile pentru o mai bună acoperire.

Macaralele mobile se pot adapta pentru a îndeplini sarcina dată în orice zonă și majoritatea au un braț pentru a-și extinde și mai mult gama. În general, macaralele mobile sunt unele dintre cele mai bune utilaje pentru a îndeplini rapid sarcini pentru activități pe termen scurt datorită mobilității și capacității lor generale.

Macarale fixe

Macaralele fixe sunt opusul macaralelor mobile, deoarece sunt staționare și necesită asamblare la fata locului. Acestea se transporta pe camioane sau in containere si se monteaza la fata locului. Cu toate acestea, aceste macarale sunt potrivite pentru proiecte pe termen lung și ridică sarcini supradimensionate. Macaralele fixe sunt ideale pentru desfășurarea de activități extinse, cum ar fi construcția de clădiri cu mai multe etaje, manipularea încărcăturilor maritime în docuri, extinderea căilor ferate etc.

Diferite tipuri de macarale mobile pentru construcții

Așa cum am menționat anterior, o macara mobilă are un braț sau braț extensibil cu un scripete. Frânghiile sau lanțurile țin sarcina, în timp ce brațul o mișcă. Funcționând printr-o serie de transmisii și sisteme, acesta poate folosi motoare cu aburi, motoare cu propulsie sau motoare cu ardere pentru a funcționa. Mai jos sunt câteva dintre cele mai frecvente macarale mobile de închiriat. 

 

Când auzim de macarale mobile, ne gândim adesea la o macara pe camion. Această structură comună are două părți in componenta sa: șasiul și macaraua. Macaralele montate pe camion au contragreutăți și stabilizatoare pentru a-și stabiliza greutatea, permițând mișcarea brațelor în timp ce transportă o sarcină.

O altă versiune a macaralei montate pe camion include o platformă lungă în spate pe care se pot transporta încărcături și echipamente grele.

Macaralele montate pe camion sunt unice și speciale, deoarece utilitatea lor se extinde nu doar la șantierele de construcții, ci și la logistică. Deoarece macaralele montate pe camion sunt ușoare și au roți, ele pot circula pe autostrăzi și străzi la fel ca camioanele obișnuite.

Caracteristici unice: Platforma spate pentru transportul materialelor; versatil și ușor.

 • Macara pe Șenile - macaraua senilata (Crawler Crane)

O macara pe șenile este un tip de macara mobilă de mare capacitate, potrivit pentru proiecte pe termen lung, datorită volumului său, capacității maxime de ridicare și autonomiei extinse. Unele dintre ele au brațe telescopice, permițându-le să-și regleze raza de acțiune. Acest tip este, de asemenea, extrem de adaptabil pe diferite terenuri.

În loc să se bazeze pe roți, o macara pe șenile folosește o pereche de lanturi metalice pentru a naviga în jurul unui șantier de teren accidentat. Acest lucru le permite, de asemenea, să acționeze pe soluri moi, în special pentru șantierele cu limite de mișcare și soluri cu posibilitatea de scufundare.

Singurul dezavantaj este că macaralele pe șenile sunt destul de masive și necesită transport special, aceste echipamente neputand sa se deplaseze in regim rutier asemeni unei automacarale.

Liebherr, un cunoscut producător de macarale, a construit o macara care este considerată o descoperire în construcții. În 2020, au introdus macarale pe șenile electrice. O gigantică macara mobilă, care anterior depindea de combustibil, se mută acum la puterea electrică. Liebherr afirmă că macaralele cu șenile electrice sau „macaralele deconectate” pot schimba domeniul construcției, făcându-l mai durabil. Aceste macarale pe șenile pot fi reîncărcate folosind sursele electrice de pe amplasament.

Macaralele deconectate pot funcționa timp de patru ore consecutive datorită bateriei lor încorporate de mare capacitate. În plus, pot ridica sarcini cu greutatea de 70 până la 250 de tone.

Caracteristici unice: Șenile în loc de anvelope, utile pentru proiecte pe termen lung, manevrabile pe teren accidentat.

Macara pe șenile
 • Macara pentru teren accidentat

Dacă sunteți în căutarea unui alt tip de macara pentru terenuri solicitante fără a utiliza șenile, o macara pe teren accidentat este un utilaj potrivit pentru dvs. Seamănă cumva cu capacitatea unei macarale pe șenile, dar folosește patru roți masive în loc de șenile, oferind astfel mai multă mobilitate. O macara pe teren accidentat este o alegere bună dacă lucrați la sarcini minore în jurul zonelor accidentate în care macaralele montate pe camion nu sunt aplicabile (sau dacă utilizarea unei macarale pe șenile este prea costisitoare).

Caracteristici unice: Anvelope masive pentru lucrări de teren accidentat, voluminoase și de mare capacitate.

Macara all Terrain - capabila sa ruleze pe teren necompactat
 • Macara plutitoare

Nu toate macaralele mobile funcționează pe uscat. Există un soi de macara mobilă pentru efectuarea lucrărilor de ridicare în porturi sau pe apă.

Macaralele plutitoare portuare, cunoscute și sub numele de nave cu macara, sunt indispensabile în proiectele situate în porturi sau pe mare. Asistă la lucrările de construcții ale platformelor petroliere maritime, platformelor petroliere, șantierelor navale navale, logisticii maritime, constructii de poduri rutiere inalte și pot chiar ridica un iaht scufundat.

Există doar câteva tipuri de macarale plutitoare. Sunt disponibile variante cum ar fi tipul sheerleg (talpă) și semi-submersibile. Cu toate acestea, singura diferență pe care o au macaralele plutitoare față de celelalte tipuri de macarale de construcție este că efectuează lucrări de construcții marine direct pe apă.

Caracteristici unice: Singura macara folosită în lucrări pe mare cu capacitate de ridicare grea.

 

Macara Plutitoare GSP NEPTUN

 

 • Macara telescopică sau macara cu brat telescopic

Proiectele de infrastructură, precum pasajele supraterane, sunt mai preocupate de înălțimi și necesită astfel o macara cu o autonomie mai mare. O macara telescopică este o macara ideală datorită brațului extensibil lung, care constă dintr-o serie de brațe prinse unul de altul pentru a atinge inaltimea dorita. În plus, macaralele telescopice sunt utile în timpul operațiunilor de urgență, deoarece pot reacționa mai repede și pot ridica resturile la un interval mai lung.

Caracteristici unice: alcătuit din mai multe brațe care extind raza sa.

Bratul macaralei telescopice este compus din mai multe tronsoane

Simplu și mic – două cuvinte care descriu această macara mobilă. O macara cu punte de transport este un tip mult mai mic și are o turelă rotativă. Numele provine din aspectul său și din funcția sa unică – are o punte plată pentru transportul cu ușurință a materialelor în cadrul site-ului. Macaralele cu punte carry deck sunt potrivite și pentru spații închise.

Caracteristici unice: turelă rotativă la 360 de grade și o punte în față.

 • Macara pentru toate tipurile de teren (All terrain)

Macaralele pentru toate terenurile pot circula cu ușurință atât pe autostrăzi, cât și pe teren accidentat. Au echipamente de ultimă generație, cum ar fi comenzi digitale pentru controlul numeroaselor roți, un sistem hidraulic care să le susțină mișcarea verticală și o macara cu braț. O macara de teren este probabil cea mai potrivită macara mobilă pentru majoritatea activităților.

Caracteristici unice: Roți complet controlabile, brațe telescopice, echipate cu cea mai recentă tehnologie.

Macara ridica stalpi din beton armat.

Macaralele păianjen / macaralele spider sunt un tip special de macarale mobile de mici dimensiuni rar întâlnite în construcție, dar foarte aplicabile în anumite activități. Numele provine de la forma lor de păianjen: partea centrală seamănă cu corpul păianjenului, în timp ce picioarele de sprijin sunt similare cu membrele păianjenului.

La prima vedere, s-ar presupune că se și deplasează precum păienjenii, dar asemănarea se termină aici. Șenile îi susțin mișcarea, astfel încât să poată naviga pe terenuri accidentate.

Macaralele Spider pot accesa spații restrânse. Structura lor este compactă, ceea ce le permite să funcționeze eficient în locuri cu teren complicat și spații înguste, chiar si prin usi inguste cu latime de sub 1m. Majoritatea macaralelor Spider funcționează cu energie electrică, ceea ce ajută la contribuția la lucrările cu emisii zero.

Macara Spider (Matt Brown/Flickr)

Diferite Tipuri de Macarale Fixe pentru Construcții

Macaralele fixe sunt de obicei ancorate în sol. Macaraua fixă are o fundație pentru a oferi capacitate maximă de ridicare și de înălțime. Deși macaraua fixă nu are mobilitate, este foarte potrivită pentru ridicarea sarcinilor supradimensionate. În plus, poate atinge înălțimi mai mari datorită stabilității sale.

 • Macarale turn

O macara turn este probabil cel mai proeminent tip de macara fixă văzută în fiecare șantier urban. Ele stau la sute de metri de sol și sunt ideale în activități de construcție, deoarece pot ridica mai multe materiale de construcție simultan.

Macaralele turn sunt de obicei ridicate mai sus decât clădirile. Macaralele turn sunt solicitate pentru construcții de clădiri înalte datorită capacității lor mare de ridicare.

Caracteristici unice: Poate fi inaltata în funcție de înălțimea clădirii.

Macarale turn - tot mai des intalnite pentru realizarea de constructii inalte
 • Macara Self-Folding / macarale cu montare automată

Inovațiile moderne, care includ macarale cu montare automată, sunt considerate soluții practice pentru majoritatea șantierelor. Spre deosebire de macaralele fixe tradiționale, instalarea macaralelor cu montare automată nu este complicată, deoarece acestea sunt deja complet asamblate. Prin urmare, evită o configurare foarte lungă (se poate face în mai puțin de o oră).

Macaralele cu montare automată au caracteristici noi care le oferă avantaje mai mari decât macaralele turn. Au roți pentru reglarea rapidă a poziției lor, astfel economisesc mult timp. Macaralele cu montare automată au, de asemenea, un limitator de încărcare fiabil și precis.

 • Macara Portal / Overhead

Macaraua pod rulant, cunoscută și sub numele de macara overhead, este utilizată în principal în industrii, precum fabrici, lucrări de întreținere și hangare. Numele provine din faptul că troliul este situat deasupra capului.

O macara pod rulant are precizie mare. Porturile folosesc acest tip de macara, deoarece pot gestiona sarcini și containere de marfă supradimensionate.

Există două tipuri de macarale portal: macarale pod rulant și macarale pivotante. Diferența constă în faptul că o macara pivotantă este atașată pe perete sau pe sol cu o coloană, în timp ce o macara pod rulant este fixată pe mai multe coloane sus lângă plafon.

Caracteristici unice: Precise; economisesc spațiu.

Macara portuara pentru descarcat containere din vapor

Porturile și șantierele navale necesită, de asemenea, macarale fixe pentru asistență la manipularea containerelor de marfă. Trei tipuri de macarale portuare se găsesc în principal în șantierele navale: macara pentru descarcat vapoare, macara cu auto-nivelare sau macara girafa și macara de manipulare în vrac.

O macara de nivelare este o macara fixă utilizată în principal în șantierele navale pentru a încărca și descărca containere și materiale de transport. Unele macarale nivelante se pot deplasa lateral, în timp ce altele sunt fixe. Macaraua din față se poate deplasa înainte și înapoi în timp ce cârligul său rămâne în aceeași poziție.

Caracteristici unice: Macara girafa manipulează containere maritime

Macara cu auto-nivelare
 • Macara de manipulare marfuri în vrac

 

Un alt tip de macara fixă utilizată în mod obișnuit în porturi este macaraua de manipulare marfuri în vrac. Această macara poate manipula agregate precum cărbuni, minerale, pietriș etc. În loc să aibă un cârlig la capătul palanului, are o cupă graifer pentru a prinde materiale și a le muta în și din nava de marfă varsata.

Caracteristici unice: Cupă graifer pentru a apuca agregate și materiale fine.

Macara cu cupă graifer pentru manipulare mărfuri în vrac
Cupă macara cu gheară pentru manipulare materiale în vrac
 • Macara feroviară

După cum sugerează și numele, macaralele feroviare funcționează în principal pe căile ferate pentru a ridica materialele pe șine. După cum știm cu toții, unele localități depind de infrastructura trenurilor – aici sunt manipulate materialele în vrac (cum ar fi cărbunii, cherestea și mărfurile paletizate). În plus, macaralele feroviare pot răspunde imediat în caz de urgență, cum ar fi accidentele și lucrările de recuperare.

Caracteristici unice: Singura macara care poate funcționa pe căile ferate.

 • Macara Hammerhead 

O macara Hammerhead este o macara grea care poate ridica o cantitate imensă de greutate. Aceste macarale sunt unele dintre cele mai puțin utilizate macarale în proiectele de construcții, dar sunt cele mai bune pentru industriile pe scară largă.

Macaraua cu cap ciocan are o pârghie orizontală, pivotantă, sprijinită pe un turn fix. În plus, macarale pentru construcții tip Hammerhead permit, de asemenea, stivuirea, palanul deplasându-se înainte și înapoi orizontal.

Macaralele Hammerhead sunt fixe și nu pot fi mutate în alte locații, motiv pentru care poziționarea lor este o sarcină crucială. Procedura lor complexă de configurare necesită mai mult echipament și putere.

Caracteristici unice: Macara de mare capacitate, care poate ridica o greutate extraordinară.

Silhouettes of cranes along the river Beneden Merwede in Hardinxveld-Giessendam

Instalarea unei macarale pentru construcții pentru lucrări

Există mai multe întrebări legate de asamblarea unei macarale. Unele întrebări se referă la configurarea lor, deoarece majoritatea dintre noi suntem curioși cum se întâmplă atât de repede. Suntem deseori surprinși să vedem o macara montată în doar o zi sau două. Această secțiune se va concentra pe instalarea unei macarale pentru construcții, cât timp este necesar pentru instalarea unei macarale și principalele materiale și instrumente utilizate pentru configurare.

Cât durează instalarea unei macarale de construcție?

Montarea unei macarale pentru construcții poate varia în funcție de tipul acesteia, indiferent dacă este o macara fixă sau una mobilă.

Timpul mediu de configurare pentru o macara fixă este de aproximativ o zi. Aceasta include timpul de asamblare și montarea de la sol. Macaralele enorme necesită mai mult de o zi sau uneori, chiar și o săptămână.

Pe de altă parte, macaralele mobile sunt mult mai rapide de instalat – durează doar câteva minute. Deci, cel mai bine este să închiriați o macara mobilă pentru proiecte urgente.

Cum sunt asamblate și ridicate macaralele pe sol?

Accentul nostru principal este pe macaralele fixe, deoarece acestea au proceduri de asamblare mai complicate decât macaralele mobile.

Macaralele mobile utilizează suporturi hidraulice și un sistem de contrabalansare. Pe de altă parte, asamblarea unei macarale fixe necesită mai multe unelte și utilaje, cum ar fi închirierea unei macarale montate pe camion pentru a instala fundația. Trebuie asamblată bucată cu bucată și conectate printr-o serie de îmbinări. Pentru procedura pas cu pas, iată pașii de bază pentru asamblarea unei macarale pentru construcții.

 
 1. Turnarea fundației

O secțiune a catargului macaralei turn trebuie fixată într-o fundație cu piedestale de oțel. Cimentul sau accesoriile sunt turnate în zona în care va fi montată macaraua. Macaraua este gata să fie ridicată după întărirea betonului.

2. Adăugarea pieselor principale

A doua etapă de configurare a unei macarale pentru construcții include adăugarea de piulițe cu șurub și chei hidraulice pentru a servi drept îmbinări pentru piesele principale și pentru a spori mobilitatea macaralei de construcție.

3. Repetiția procesului

Procesul se repetă până când se atinge înălțimea dorită și macaraua este ridicată complet de la sol. Serviciile de macarale mobile pot ajuta la stabilirea bazei unei macarale turn fixe. Puteți consulta lista noastră de mai sus despre macarale pentru construcții.

Cum să alegeți o macara pentru proiectul dvs.?

Pentru proiecte de construcții demarate, vă recomandăm să solicitați de la o firma de închiriere macarale un serviciu de închiriere de macarale pentru construcții. Vă sugerăm să alegeți o macara mobilă, deoarece este potrivită pentru majoritatea proiectelor. Cu toate acestea, dacă lucrați la un mare proiect de construcție, va trebui să utilizați o macara turn.

Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!