O automacara sau o macara mobilă (numit și camion cu macara sau macara pe pneuri / macara pe roti) este o macara mobilă cu braț pe un șasiu cu roți sau șenile.
Primele autoamacarale puternice au fost dezvoltate în anii 1960. Erau actionate de motoare diesel diesel si de motoare hidraulice și puteau deplasa sarcini grele rapid și în siguranță cu ajutorul unui braț telescopic. În decursul următoarelor decenii, raza de acțiune și sarcina maximă posibilă au fost îmbunătățite constant, intrucat s-a lucrat mult la dezvoltarea a tot ce cunoastem noi astazi sub denumirea de "automacarale".

Macaralele mobile sunt ajutoare indispensabile pentru industria construcțiilor, industria grea precum si pentru domeniul transporturilor grele si agabaritice. Sunt utilizate atunci când nu există macarale staționare pe șantier sau când nu pot fi utilizate datorita lipsei de spatiu.
Domeniile de aplicare ale macaralelor mobile sunt:
- constructia de cladiri rezidentiale inalte
- clădire pod inclusiv cu tabliere metalice
- Construcția de turbine eoliene
- Şantiere mari, cum ar fi asamblarea terminalelor de containere
- Construcția sistemelor de inginerie de proces, de exemplu la asamblarea rezervoarelor mari
- construcția de centrale electrice
- Construcția de uzine petrochimice si rafinarii
- Salvarea persoanelor sau salvarea vehiculelor feroviare sau rutiere care au fost implicate într-un accident.
- Permiterea inspecțiilor de revizuire și control asupra sistemelor și clădirilor (vezi și: dispozitiv de inspecție a cablurilor de pod)
- Asamblarea si demontarea traseelor transportabile
- Industria de filme pentru cascadorii
Datorită dimensiunilor lor, macaralele mobile mai mici pe șasiu ușor sunt folosite pe șantierele înghesuite din interiorul orașelor aglomerate.
Domeniile de aplicare ale macaralelor mobile mici sunt:
- Lucrari de reparatii si renovare acoperișe
- Lucrari de tamplarie si montaj geamuri si ferestre mari
- lucrări la coșuri de fum
- constructii instalatii solare
- lucrari de toaletare copaci
- Pentru lucrari la inaltime pe post de nacela sau platforma de lucru.
Recuperare camion din sant cu ajutorul automacaralei
Pentru evitarea problemelor neprevăzute și a improvizațiilor periculoase din partea macaragiului, toate informațiile necesare despre traseul de apropiere, despre investigarea condițiilor de funcționare la fața locului, despre coordonatele de ridicare ale transportului încărcăturii și proprietățile și posibilitățile de atașare ale macaralei. trebuie stabilita sarcina care se ridica in carlig. Aceste informații servesc drept o bază importantă pentru o funcționare sigură și fără probleme. Macaraua adecvată este selectată în funcție de greutatea încărcăturii, de înălțimea și raza de ridicare necesare, precum și de condițiile locale la locul de utilizare și de tipul de utilizare a macaralei. Când se utilizează macarale în zonele din interiorul orașului, trebuie clarificat în prealabil dacă este necesară o închidere parțială sau totală a drumului. Macaragistul trebuie să fie informat dacă este necesar un atașament special (sufe speciale, traversa de ridicare) sau un echipament portant, dacă este necesar un ghidaj radio prin statii emisie - receptie și dacă trebuie transportat material suplimentar pentru susținerea macaralei.
Traseul trebuie determinat ținând cont de dimensiunile înălțimilor și lățimii libere, precum și de încărcăturile maxime admise pe carosabil și pe pod. Trebuie verificate condițiile solului de la standul destinat macaralei și dacă structurile din apropiere sau arborii sau liniile electrice aeriene împiedică mișcările necesare macaralei. La alegerea standului trebuie să se asigure că există suficient spațiu pentru extinderea și susținerea suporturilor menținând în același timp distanțele de siguranță față de gropi de excavare, terasamente și clădiri. Pentru a verifica fezabilitatea lucrării cu macaraua, o inspecție prealabilă a șantierului este adesea inevitabilă. În cele din urmă, trebuie clarificată și întrebarea dacă prognoza meteo permite viitoarea lucrare de macara. Macaralele mobile mai mici pe șasiu ușor cu o greutate totală admisă de 7,5 t sau 12 t nu necesită nicio planificare majoră de desfășurare deoarece nu depășesc greutățile maxime pentru traficul rutier. Datorită dimensiunilor lor compacte, sunt potrivite și pentru șantiere înguste, greu accesibile, fără a fi nevoie de o planificare extinsă a aplicației.
Conducătorii de macarale mobile operează automacarale în valoare de milioane de euro și lucrează în principal pentru firme de inchirieri macarale și companii de construcții. Domeniile de aplicare sunt versatile; Ele sunt utilizate în principal la asamblarea pieselor prefabricate din beton și la ridicarea structurilor din oțel, în special în construcția de clădiri și construcția de poduri. În plus, șoferii de macara mobile sunt folosiți și pentru lucrări de salvare, lucrări dificile de încărcare pentru transport greu sau pentru asamblarea macaralelor turn mari. Acestea sunt adesea sarcini relativ scurte, care se schimbă rapid, uneori pe teren dificil sau în clădirile fabricilor.
Deserventii de automacarale trebuie să selecteze cu atenție locația macaralei mobile în cele mai variate locații, cu condiții de funcționare în continuă schimbare. La locul de utilizare trebuie să decidă dacă pot efectua sau nu lucrarea cu macaraua, deoarece poartă aproape întreaga responsabilitate pentru oamenii care lucrează în zonă și proprietatea de acolo. Operatorul camionului cu brat de macara trebuie de obicei să evalueze sau să estimeze subsolul la locul de instalare a macaralei, din care derivă măsurile necesare pentru o substructură stabilă pentru o instalație nebasculante.
Manipularea precisă a sarcinii - chiar și cu extinderea mare și extensiile brațului - necesită în mod constant concentrare deplină și mult tact din partea șoferului de macara montata pe camion. Utilizarea în siguranță și fără probleme a macaralelor montate pe camion necesită cunoștințe extinse și practică continuă din partea șoferului de macara montata pe camion pentru a putea instala și instala macaraua și transporta încărcăturile cu macaraua în siguranță, chiar și în condiții de șantier înghesuit. .
Datorită sarcinilor extinse ale șoferului de macara cu brat ridicator, a pericolelor care apar în timpul funcționării macaralei și a manipulării de obicei dificile a încărcăturii la utilizarea macaralei, instruirea șoferului de macara este absolut necesară, deoarece operarea necorespunzătoare pune în pericol oamenii și bunurile, iar accidentele grave pot aparea spontan. În plus, operatorul sau producătorul macaralei trebuie să ofere instrucțiuni detaliate despre tipul de macara corespunzător.
Viitorul operator de macara mobilă ar trebui mai întâi să fie initiat în slujba obișnuită cu diverse locuri de muncă inițial simple la macara sub îndrumarea unui macaragiu experimentat. Alegerea atașamentului adecvat și a echipamentelor portante este, de asemenea, responsabilitatea automacaragiului. Când conduceți pe șosea, macaragiul trebuie să respecte regulile de circulație rutiere relevante. La utilizarea unei macarale, trebuie respectate regulamentele de exploatare pentru macarale ale asociației comerciale și instrucțiunile producătorului macaralei.
În plus, întreținerea, îngrijirea și eliminarea defecțiunilor simple ale macaralei fac, de asemenea, parte din sarcinile operatorului de macara montat pe camion. Diverse instituții de învățământ oferă cursuri pentru a dobândi cunoștințe și abilități de bază. Antreprenorii se așteaptă adesea ca potențialii șoferi de macarale mobile să aibă cunoștințe profesionale anterioare despre cum să lucreze cu macaralele mobile și să lucreze cu prudență, precum și să acționeze în mod fiabil și responsabil.
Operatorii de macarale sunt în special provocați de organizațiile de urgență, cum ar fi pompierii. În mod normal, nicio persoană nu are voie să se afle sub părțile suspendate ale macaralei, așa că atunci când se salvează oameni este adesea necesară ridicarea pieselor peste oameni prinși sau îngropați. Spre deosebire de alte operațiuni, nu managerul de operațiuni este responsabil aici, ci operatorul de macara, asemănător cu un șofer de vehicul însuși. Membrii detașamentului de pompieri voluntari, care de multe ori nu au cunoștințele unui operator de macara profesionist, trebuie să compensa din ce în ce mai mult experiența necesară cu exerciții și antrenamente speciale.
Macaralele mobile fără șenile sunt împărțite în
Macarale mobile, macarale rutiere cu rulare rapida pe carosabil (macarale pe camion)
Macarale pentru toate terenurile de viteză mică cu braț telescopic (macarale pentru teren accidentat)
Macarale pentru toate terenurile (macarale AT) cu avantajele celorlalte două tipuri de macarale: mobilitate off-road și mobilitate rapidă (întotdeauna ca vehicul cu roți)
Macarale cu șenile
Toate cele patru tipuri sunt macarale cu brațe cu zăbrele sau brațe telescopice extensibile hidraulic și constau dintr-un tren de rulare și un tren superior. Definiția termenilor de macara mobilă și macara mobilă nu este clar definită în uz general, deoarece diferențele pot fi cu greu distinse unele de altele din cauza dezvoltării tehnice constante a unor astfel de macarale. Macaralele mobile au până la zece axe și, în calitate de vehicule cu roți, sunt supuse prevederilor legale ale Regulamentului de autorizare a circulației rutiere.
Datorită sarcinii admise pe osie de 12 tone (t) pe axă pe drumurile publice, macaralele mobile cu o sarcină maximă de aproximativ 50 t și mai mult pot transporta doar o parte din totalul de constragreutati. Piesele de contragreutate rămase trebuie încărcate separat pe camioane de transport si transportate separat.
Majoritatea macaralelor mobile de astăzi sunt macarale mobile compacte, pe șosea și off-road, așa-numitele macarale AT (All Terrain). Au până la nouă osii, toate fiind suspendate hidropneumatic și pot fi blocate hidraulic pentru funcționarea macaralei. Majoritatea punților sunt conduse și direcționate. Capacitatea de a direcționa axele din spate independent de axele din față permite raze mici de viraj și mișcare laterală pentru o manevrare ușoară a macaralei în spații înguste. Anvelopele individuale de volum mare cu profil special permit transmiterea unor forțe mari de avans și există un nivel ridicat de garda la sol. Diferențiale longitudinale și transversale blocabile, împreună cu suspensia axului hidropneumatic, asigură o tracțiune bună chiar și pe teren dificil.
Roțile sunt antrenate de un motor diesel prin transmisie automată cu convertizor de cuplu sau transmisie powershift cu convertizor automat. De acolo, o cutie de transfer cu angrenaje off-road transferă puterea de antrenare către axele prin arborii cardanici. Sasiul macaralei este foarte solicitat al trenului de rulare este o construcție cu case rigidă și rezistentă la torsiune, în care sunt sudate tunelurile de susținere pentru stabilizatoarele extensibile hidraulic.
Când macaraua este în funcțiune, forțele și momentele introduse în inelul de rotire de către suprastructură sunt transferate de la cadrul vehiculului către stabilizatori. Grinzile de susținere cu cilindrii de susținere atașați măresc considerabil amprenta la sol, ceea ce înseamnă că se pot obține capacități portante mari cu o stabilitate suficientă, asa incat macaraua sa nu se rastoarne in timpul lucrului. Pentru a crește stabilitatea, plăci de balast din oțel turnat sau la unele modele chiar din fonta sunt montate la capătul din spate al structurii rotative a macaralei, suprastructura. Numărul de contragreutăți de pe cadrul suprastructurii poate fi ajustat la sarcina necesară pentru aplicația specifică prin utilizarea diferitelor tipuri de balast.
Conform configurației respective, sarcina maxim admisă depinde de raza laterala și de lungimea brațului. Sarcina maximă este limitată de stabilitatea și rezistența componentelor, cum ar fi brațul, inelul de rotire și cadrul vehiculului (calele stabilizatoare).
Ansamblurile pentru funcțiile principale ale macaralei, cum ar fi palanul, mecanismul de rotire, angrenajul de ridicare și sistemul de braț se gasesc pe suprastructură.
Construcția de susținere sudată a suprastructurii este platforma rotativă; În funcția sa, este un cadru de redresare pentru braț și un bloc de rezemare pentru braț și cilindrul de ridicare. În timpul funcționării macaralei, aceasta transmite forțe mari de la braț prin inelul de rotire către cadrul vehiculului.
Cadrul troliului și balastul sunt montate la capătul din spate al platformei de rotire. Un al doilea troliu cu cablu (a doua toba) poate fi adesea fixat cu șuruburi la capătul platformei de rotire pentru operarea cu două cârlige sau pentru a regla un braț cu zăbrele rulant pe macaralele mobile mari. Acest lucru ajuta foarte mult mai ales atunci cand este necesara intoarcerea sau repozitionarea pieselor ridicate atunci cand acestea sunt agatate in carligul macaralei.
Cadrul suprastructurii este, de asemenea, utilizat pentru a găzdui cabina macaragiului - numita si carlinga, sistemul hidraulic al suprastructurii și un al doilea motor diesel pentru a antrena pompele hidraulice din suprastructură pe macarale cu o capacitate de încărcare de aproximativ 60 până la 80 de tone.
Toate funcțiile macaralei sunt realizate prin acționări hidraulice datorită controlului simplu continuu și susceptibilității scăzute la defecțiuni. Uleiul sub presiune furnizat de pompele hidraulice este alimentat către motoarele hidraulice respective și cilindrii hidraulici prin conducte. Acționările hidraulice pentru mișcările individuale ale macaralei sunt acționate prin supape proporționale controlate electric.
Un limitator de moment de sarcină previne supraîncărcarea macaralei. În conformitate cu criteriile riscului de răsturnare și rezistența componentelor, aceasta oprește toate mișcările macaralei care cresc momentul sarcinii dacă este depășită sarcina maximă admisă.
Afișajele electronice sprijină munca macaragiului, arătându-i toate datele relevante ale macaralei și semnalând în timp util stările limită. Nivelul foarte înalt de dezvoltare tehnică a macaralelor mobile de astăzi și condițiile speciale de exploatare impun cerințe mari asupra personalului de exploatare, șoferului de macara mobilă.
Macara cu brat zabrelit - macara zabrelita
Macaralele cu braț cu zăbrele pot fi adaptate la o mare varietate de sarcini de ridicare datorită varietății de sisteme de braț care pot fi instalate la diferite înălțimi. Macaralele cu braț cu zăbrele sunt utilizate în principal acolo unde macaralele telescopice nu mai pot atinge capacitățile de încărcare necesare sau sub formă de macarale pe șenile când este necesară deplasarea cu o sarcină agatata in carligul macaralei.
În cazul macaralelor cu braț cu zăbrele, se face o distincție între macaralele pe șenile, macaralele cu platformă și macaralele mobile cu zăbrele. Macaralele pe șenile permit conducerea cu o sarcină, macaralele cu braț cu zăbrele permit conducerea independentă a cadrului auxiliar cauciucat, în timp ce macaralele cu platformă nu pot fi conduse. Cea mai mare macara mobilă din Europa, adică un vehicul al cărui dispozitiv de bază poate fi mutat cu aprobare de drum, este Gottwald AK 850-103, care a fost construit la Düsseldorf în 1982 și a fost folosit până în august 2007, după o revizie generală amplă din 1998. De asemenea, a fost contestat dacă Liebherr LG 1750 nu a fost cea mai mare macara montată pe camion din Europa de la Bauma 2004. De fapt, performanța lui LG 1750 nu ajunge la cea a lui Gottwald AK 850 în cazuri extreme, dar pe lângă brațul principal poate folosi atât brațul de ridicare, cât și contra-jib în același timp; AK 850, pe de altă parte, oferă doar una dintre cele două opțiuni suplimentare. De la vânzarea AK 850-103 către Blue Wheelers (Australia) în 2007, cea mai mare macara mobilă din Europa nu mai este o macara de 1100 t, ci doar LG 1750, care poate ridica maxim 750 t.[1] Macaralele mobile cu braț cu zăbrele TC 2400, TC 2600 și TC 2800 de la Terex-Demag, lider de piață în macarale cu zăbrele, sunt de asemenea disponibile în număr mare.
Demag este de departe lider de piață pentru macaralele cu braț cu zăbrele de peste 300 t.
Automamacara telescopica
Macaralele telescopice se transporta rapid pe șantier și sunt potrivite pentru lucrări relativ scurte, care se schimbă rapid, lucrări de ridicare de toate tipurile și pentru cazuri speciale. Sunt construite în serie pentru sarcini de până la 1200 t, ating înălțimi de ridicare de peste 100 de metri (m) cu brațe prelungitoare de ridicare atașate și pot deplasa sarcini de câteva sute de tone. Avantajul dumneavoastră este timpul mai scurt de instalare, spațiul și cerințele reduse de personal în timpul procesului de instalare și, în majoritatea cazurilor, posibilitatea de a telescopiza sarcinile (retragerea și extinderea telescopului cu sarcina).
Acționările hidraulice pentru controlul mișcărilor individuale ale macaralei sunt acționate prin supape proporționale controlate electronic, ceea ce înseamnă că trei până la patru mișcări ale macaralei pot fi efectuate cu sensibilitate în același timp.
Brațul telescopic este inima și caracteristica definitorie a macaralei mobile telescopice. Brațul telescopic este o construcție din oțel telescopică hidraulic; este alcătuit din corpul brațului și de obicei trei până la cinci trepte telescopice imbricate într-o construcție de cutie de perete solid sudată, realizată din oțel structural cu granulație fină de înaltă rezistență. Unii producători de macarale mobile mai mici au început să producă catargul telescopic dintr-un aliaj special de aluminiu.
Profilul oval al brațului macaralelor mobile moderne permite capacități excelente de încărcare și reduce greutatea brațului în comparație cu profilele anterioare cu secțiune transversală. Când se extind și se retrag, treptele telescopice alunecă pe blocuri glisante din poliamidă lubrifiate și pot fi, de obicei, împinse în afară sub sarcină parțială. Acestea sunt împinse în afară și înăuntru de sistemul telescopic încorporat de cilindri hidraulici interni lungi, cu o singură treaptă și/sau dublă trepte, fie simultan, fie unul după altul. Cilindrii hidraulici, în special pe macaralele telescopice mici și mijlocii, pot fi combinați cu palanele cu cablu simplu sau dublu dovedite pentru a extinde treptele telescopice superioare pentru a menține greutatea brațului și centrul de greutate al brațului scăzut.
În funcție de numărul de trepte telescopice, tipul, numărul și dispunerea cilindrilor hidraulici în interiorul gol al brațului variază în funcție de tipul macaralei și producător. În cazul macaralelor telescopice mari, treptele telescopice sunt blocate pozitiv împreună după extindere pentru a elibera cilindrii telescopici (de la aproximativ 130 t la 160 t sarcina maximă). Proiectarea multor lucrări telescopice necesită, de asemenea, ca treptele telescopice să fie blocate împreună. În sistemele de braț mai vechi, acest lucru se realizează din exterior pe plăcile de guler ale secțiunilor individuale ale brațului folosind cilindri de înșurubat pneumatic sau hidraulic.
Cu macaralele telescopice de astăzi, care ating lungimi de braț de până la 100 m când sunt complet extinse, doar un singur cilindru hidraulic cu o singură treaptă, controlat electronic, cu cap de blocare, montat în corpul principal al brațului, extinde toate treptele telescopice una după alta. Treptele telescopice sunt prinse împreună din interior cu șuruburi cantilever preîncărcate de arcuri de compresie și nu necesită nicio alimentare cu energie. Capul de blocare din zona bazei brațului se blochează pe ambele părți în baza treptei telescopice pentru a fi extins și îl deșurubează imediat din următoarea secțiune mai mare a brațului. După ce fiecare treaptă telescopică a fost telescopică, este înșurubat. Capul de blocare este apoi deblocat, iar cilindrul telescopic este retras. Următoarea treaptă telescopică poate fi extinsă.

Macara telescopica Terex AC 700 cu brat zabrelit variabil la montaj de turbine eoliene
Mecanismul telescopic este construit în așa fel încât o treaptă telescopică să poată fi deblocata numai atunci când cilindrul telescopic este blocat pe treapta telescopică și invers; treptele telescopice sunt întotdeauna ținute de cilindrul telescopic prin bolturi de blocare. Treptele telescopice au până la patru poziții pentru fixarea la următoarea parte telescopică mai mare, ceea ce permite numeroase stări de extindere a brațului. După ce ați specificat lungimea dorită a brațului la setarea stării de configurare în limitatorul de moment de sarcină, treptele telescopice pot fi telescopate complet automat în secvența și lungimea optime de extensie. Sistemele de telescopare convenționale au o greutate proprie mai mare în comparație cu sistemul de telescopare cu un singur cilindru, în special cu brațuri lungi.
Baza brațului este montată în cele două scuturi laterale ale cadrului suprastructurii. Cu unul sau doi cilindri de ridicare, brațul telescopic poate fi ridicat la un unghi de 77 până la 83 de grade. Pentru a obține o înălțime sau o rază de ridicare mai mare, brațele telescopice pot fi extinse cu un braț cu zăbrele rigide sau cu inclinatie variabila - actionate hidraulic. Pentru a contracara deformarea elastică a brațului telescopic, brațurile telescopice ale macaralelor telescopice mari sunt adesea cântărite pentru a crește capacitatea de încărcare și precizia de lucru cu brațe lungi și rază largă. Tirantul telescopic al brațului constă în esență dintr-un troliu de prindere, cadrul de fixare, tijele de prindere și cablul de prindere.
Macaralele telescopice mobile sunt o formă specială, acestea se bazează pe un sasiu robust și au un braț telescopic cu cârlige macarale în locul brațului excavatorului. Un catarg cu zăbrele poate fi montat pentru a extinde brațul telescopic, cu care se poate realiza o proiecție suplimentară de trei până la cinci metri. În plus, pentru o sarcină mai mare, ghearele pot fi extinse. În plus, mașinile pot fi echipate cu o cabină de ridicare și o telecomandă. Aceste mașini au o greutate de lucru de aproape 20 t și o capacitate de încărcare de aproximativ 15 t.
Un amestec de macara turn cu rotire superioară și macara telescopică sunt macaralele turn complet hidraulice Grove. Se transportă în mai multe părți. Un turn de macara este ridicat hidraulic, telescopat în mai multe etape și de fiecare dată înșurubat automat. De asemenea, este ridicată o macara telescopică cu unitate de antrenare care se rotește pe turn. În 1974, a fost prezentată prima „macara universală de asamblare hidraulică” GCI 5400[2] cu turn cu zăbrele telescopice în patru înălțimi de funcționare și braț de catarg cu zăbrele, GCI 5402 avea apoi braț telescopic. A existat, de asemenea, un GCI 4200 din această serie, iar GCI 7500 cu rotire inferioară era o macara turn cu braț basculant.[3] Apoi, dezvoltarea acestui concept sa odihnit mult timp. Primul Grove GTK 1100 a fost livrat la sfârșitul anului 2007. Turnul cu tub telescopic din șase părți este sprijinit de patru ori pe suporturi și poartă „căruciorul superior”, un GMK 7450 ușor modificat. Este folosit în principal pentru construcția de turbine eoliene. În comparație cu alte macarale mobile, necesită doar o amprentă mică, mai ales când este ridicată, și atinge înălțimi de 140 m.
Automacara Grove GTK 1100 capabila pentru ridicat obiecte grele la inaltime mare.
Macarale pe senile - macarale senilate
Macaralele pe șenile sunt folosite, de exemplu, pentru a putea deplasa o sarcină ridicată, lucru pe care macaralele mobile pe roți o pot face doar într-o măsură limitată pe un teren plan și stabil cu o sarcină mai mică. Ele funcționează fără suport suplimentar. Sunt utilizate în principal pentru ansambluri mari în construcții de clădiri și construcție de instalații, dar și pentru construcția de turbine eoliene.
Macaralele pe șenile sunt grele, lente și nu sunt adecvate pentru drum; timpii de instalare sunt corespunzător de lungi. Pentru transportul la fața locului sunt necesare mai multe camioane și încărcătoare joase sau vehicule grele de transport.
Datorită suprafeței mari de contact a lanțului cu șenile, șasiul șenilelor se caracterizează printr-o presiune relativ scăzută la sol, ceea ce face mai ușor deplasarea sub sarcină. Șasiul pe șenile este condus hidrostatic. Senilele pot fi controlate în direcții opuse, ceea ce înseamnă că dispozitivul mare se poate roti în jurul propriei axe chiar și în cele mai mici spații. Pentru transportul la șantier, aceste macarale de dezasambleaza si se transporta pe camioane rutiere. Suprasttructura macaralei este adesea similară cu cea a macaralelor mobile cu braț cu zăbrele. Toate troliurile, mecanismul de rotire și trenul de rulare sunt acționate de un motor diesel în suprastructură printr-o cutie de transfer cu pompă.
Macaralele pe șenile sunt utilizate în principal atunci când condițiile solului sunt nefavorabile pentru macaralele mobile din cauza lipsei de drumuri de șantier și a terenului dificil, de exemplu la ridicarea turbinelor eoliene. În plus, ele sunt utilizate de preferință atunci când există cerințe mari privind capacitatea de încărcare, înălțimea de ridicare și raza de acțiune, cum ar fi pentru lucrări grele cu macarale în centrale electrice și construcții industriale.
Astăzi, turbinele eoliene sunt ridicate aproape exclusiv folosind macarale pe șenile. După ce turbina eoliană a fost ridicată, macaralele sunt demontate și transportate la următorul șantier. Macarale speciale precum Terex Demag CC 2800-1 NT sunt folosite în construcția de parcuri eoliene. NT înseamnă „Narrow Track” sau tradus vag pentru „stradă îngustă”. Complet modernizat, CC 2800-1 NT poate călători de la o turbină eoliană la o turbină eoliană într-un parc eolian pe drumuri de doar 5 m lățime. Acest lucru economisește dezmembrarea, transportul și reasamblarea macaralei și pot fi montate semnificativ mai multe sisteme în aceeași perioadă de timp. Datorită amprentei mici, totuși, sunt necesare suporturi, ceea ce înseamnă că nu pot fi mutate sub sarcină. La construirea turbinelor eoliene offshore se folosesc macarale plutitoare sau nave de instalare.